Skip to content Skip to footer

Hummus – kremowy klasyk z ciecierzycy, który podbił świat

H

Hummus szturmem podbił serca smakoszy na całym świecie. Klasyczna, pyszna pasta przygotowywana przede wszystkim z ciecierzycy coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Jest doskonałym wyborem nie tylko dla wegetarian i wegan, ale również osób preferujących smaczne i pożywne przekąski. W niniejszym artykule przybliżymy Wam nieco ten rarytas. Zachęcamy także do skosztowania tradycyjnego hummusu w naszej restauracji.

 

Czym jest Hummus?

Hummus jest to pasta wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu, która bardzo szybko stała się elementem kultury masowej. Termin ten pochodzi z języka arabskiego, a oznacza „ciecierzycę”. Nazwa ta jest jak najbardziej odpowiednia, gdyż pastę przygotowuje się właśnie z ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini (zmielony sezam) i czosnku. Do smaku dodaje się do niej sok z cytryny, oliwę z oliwek i kmin rzymski. Hummus klasyczny wybornie smakuje jako dip, dodatek do dań głównych czy smarowidło do kanapek.

 

Hummus – kilka słów o historii tej wybornej pasty

Potrawa ta ma bardzo bogatą tradycję, która sięga już czasów starożytnych. Dokładna historia pasty nie jest do końca znana. Jej pochodzenie stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Przysmak ten jest szczególnie popularny w takich krajach jak: Jordania, Syria, Izrael, Tunezja, Egipt czy Liban. Co ciekawe, to właśnie Liban i Izrael toczą prawdziwy spór o miano ojczyzny hummusu. Libańczycy chcieli zaostrzyć ten termin i uznać, że hummusem można nazywać jedynie pastę produkowaną w okolicach Bejrutu. Jak możecie przypuszczać, opatentowanie przepisu zakończyło się niepowodzeniem. Izraelczycy za to uważają, że to oni są ojczyzną tego przysmaku, ze względu na to, że to ich kraj jest największym na świecie producentem i eksporterem pasty z ciecierzycy. Pomimo konfliktów, skład hummusu niezależnie od regionu, jest wciąż taki sam.

 

Jak przygotować hummus? Lista składników

Do przygotowania hummusu musimy przygotować kilka podstawowych składników, takich jak:

  • 0,5 kg suchej ciecierzycy,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 200 ml tahini,

  • sok z cytryny,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 0,5 łyżeczki soli,

  • 0,5 ząbka czosnku.

 

Sposób przygotowania hummusu – krok po kroku

W pierwszym kroku musimy namoczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie. Wkładamy suchą ciecierzycę do garnka z 1,5 litra wody i umieszczamy w lodówce. Następnego dnia odcedzamy i zalewamy ziarna świeżą wodą, dodając do niej sodę oczyszczoną. Gotujemy ciecierzycę na wolnym ogniu, bez przykrycia. Pamiętajmy o zdejmowaniu tworzącej się na powierzchni piany. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy ciecierzycę w lodówce do ostudzenia, na minimum dwie godziny. Po tym czasie blendujemy ciecierzycę razem z tahini, sokiem z cytryny, oliwą, solą i czosnkiem. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, możemy dodać nieco zimnej wody. Gotowe!

 

Przepis na hummus – wskazówki

  • suchą ciecierzycę musimy namoczyć przez kilka godzin, po czym ugotować, natomiast ta ze słoika czy puszki jest od razu gotowa do blendowania,

  • do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, najlepiej nadaje się woda, w której była gotowana ciecierzyca,

  • w celu udekorowania przysmaku możemy wykorzystać odrobinę ugotowanej ciecierzycy czy owoce granatu,

  • żeby otrzymać wyborny smak tradycyjnego hummusu, należy sięgnąć po wysokiej jakości pastę tahini.

Nie bójmy się eksperymentować! Hummus klasyczny można doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem zgodnie z własnymi upodobaniami.

 

Pasta hummus – z czym jeść?

Pasta z ciecierzycy wzbogaci smak i aromat licznych dań oraz przekąsek. W jaki sposób jeść hummus klasyczny? Rarytas ten wybornie smakuje w połączeniu z dowolnym pieczywem, świeżym chlebem, bułkami czy waflami ryżowymi. Orientalny hummus nadaje się także jako dodatek do dań obiadowych np. tradycyjne placki ziemniaczane, pieczona ryba. Stanowi również znakomite nadzienie do tortilli, pierogów czy naleśników. Hummus pojawia się też jako element sałatek czy dań makaronowych. Bliskowschodni przysmak sprawdzi się podawany jako dip do wszelkich przekąsek. Dodajmy, że hummus spożywa się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również na słodko! Wystarczy, że zmieszamy go z miodem, dżemem czy kremem orzechowym. Każdy znajdzie więc swoją ulubioną wersję hummusu!

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do skosztowania tego wyjątkowego rarytasu.

Go to Top