T
Turecka kuchnia słynie z intensywnych smaków i głębi aromatów. Bazuje przede wszystkim na łączeniu świeżego mięsa z warzywami i owocami. Chętnie wykorzystywanym składnikiem kuchni tureckiej jest burak, uwielbiany również w naszym kraju. W dzisiejszym wpisie zapoznamy Was z Pancar salatası, czyli buraczaną sałatką, którą skosztujecie w naszej restauracji.
Pancar salatası – buraczana sałatka o wyjątkowym smaku
Burak to po turecku „pancar”, a jedną z najpopularniejszych potraw z tego warzywa jest „pancar salatası”, a więc nic innego jak sałatka z buraka. W Turcji jest cenionym warzywem, nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, ale również odżywcze. Wyróżnia się słodkawym smakiem i soczystym miąższem. Nie bez znaczenia jest także to, że nadaje potrawom pięknego, intensywnego koloru. Warto dodać, że to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu.
Kucharze sięgają po niego podczas przyrządzania dań głównych, sałatek, ale również przekąsek. Sałatka buraczana idealnie uzupełnia potrawy, chociaż może być też spożywana w wersji solo jako zdrowa i pożywna przystawka. W Turcji buraki są często podawane w formie surowej, gotowanej, smażonej, ale również pieczonej. Pancar salatası to potrawa z pieczonych buraków, podawana z dodatkiem oliwy z oliwek oraz czosnku. Często urozmaica się ją orzechami, co nadaje jej przyjemnego, chrupkiego akcentu. Do dekoracji natomiast używana jest np. natka pietruszki. Smak można także wzbogacić sokiem z cytryny czy granatu. Dzięki tym elementom sałatka staje się jeszcze bardziej apetyczna i kolorowa.
Pancar salatası to zdrowa i pożywna propozycja, będąca świetnym źródłem, cennych dla nas witamin, minerałów oraz błonnika. Buraki zawierają w sobie naturalne przeciwutleniacze, czyli związki hamujące procesy utleniania w naszym organizmie oraz wspierające pracę licznych tkanek i narządów. Ich regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu na choroby, obniża ciśnienie krwi i wspiera procesy trawienne.
Jak przyrządzić Pancar salatası? Lista składników
Aromatyczna sałatka z buraków, pełna kolorów i smaków, zapewni Was niezapomniane doznania smakowe. To pyszne danie, które trafi w gusta wszystkich miłośników buraków! Aby przygotować sałatkę, wystarczy, że przygotujemy kilka składników takich jak:
-
3 pieczone buraki,
-
duży ząbek czosnku,
-
pół pęczka natki pietruszki,
-
oliwa z oliwek,
-
sok z cytryny,
-
sok z granatu,
-
sól i pieprz.
Pancar salatası – sposób przygotowania
Prace nad turecką sałatką rozpoczynamy od upieczenia buraków. Najpierw przygotujmy odpowiednie naczynie szklane, ceramiczne lub żeliwne. Najlepsze będzie to z przykrywką, ale do przykrycia sprawdzi się także folia aluminiowa. Wybieramy 3 zdrowe i dosyć duże buraki, które myjemy pod bieżącą wodą, po czym wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Umieszczamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcja pieczenia góra/dół- środkowa półka). Buraki pieczemy ok. 60-90 min do miękkości. Dokładny czas zależy od rozmiaru warzyw. Po upieczeniu i ostygnięciu buraków obieramy je i kroimy w kostkę. Siekamy natkę pietruszki, a czosnek miażdżymy w prasce. W miseczce łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny i granatu, czosnek, sól i pieprz. Polewamy buraki, mieszamy i dekorujemy natką pietruszki. Sałatkę odstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się połączyły. Gotowe!
Pancar salatası – do czego pasuje?
Sałatka buraczana to świetny pomysł na pyszną kolację czy podwieczorek. Może być spożywana wraz ze świeżym pieczywem czy grzankami. Jest znakomitym uzupełnieniem wielu popularnych polskich dań głównych. Wybornie smakuje jako dodatek do klasycznych potraw mięsnych, dań rybnych czy też jako odświeżająca przystawna lub dodatek do potraw z grilla. Pancar salatası doskonale komponuje się z pieczoną kaczką, kotletami mielonymi, schabowym, ziemniakami, czy wszelkimi kaszami. Co ważne, można ją urozmaicić poprzez dodanie orzeszków włoskich, piniowych albo nasion słonecznika czy dyni. Sałatka buraczana to proste danie, z którym możemy eksperymentować! Z pewnością warto poznać jej unikalny i bogaty smak.
Spodobała Wam się turecka wersja sałatki z buraków?