JJeśli szukasz pysznej i autentycznej kuchni Bliskiego Wschodu w Warszawie, koniecznie odwiedź Restaurację Nar. Restauracja Nar to przytulne i eleganckie miejsce, oferujące różnorodne dania z różnych regionów Bliskiego Wschodu, takich jak Liban, Syria, Turcja i Iran. Niewątpliwą gwiazdą menu jest mezze, czyli wybór przekąsek idealnych do dzielenia się z rodziną i przyjaciółmi.
Mezze to tradycyjny sposób jedzenia na Bliskim Wschodzie, gdzie ludzie delektują się różnymi przystawkami, sałatkami, dipami, chlebem i mięsem z grilla. Wśród mezze możesz znaleźć potrawy na ciepło lub na zimno, w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Menu mezze w Restauracji Nar zawiera:
Hummus
Mezze hummus to kremowy dip z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem tahini, soku z cytryny, oliwy z oliwek i przypraw. Jest bogaty w białko i błonnik. Ma orzechowy i delikatnie kwaskowy smak. Hummus można jeść z chlebem, krakersami, świeżymi warzywami lub jako pasta do kanapek i wrapów.
Hummus Bazyliowy
Hummus Bazyliowy to wariacja na klasycznym przepisie hummusu, z dodatkiem świeżych liści bazylii. Bazylia dodaje do dipu aromatyczny i ziołowy smak oraz żywy zielony kolor. Mezze hummus bazyliowy to doskonały sposób na cieszenie się korzyściami tego aromatycznego zioła, które ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Tzatziki
Tzatziki to orzeźwiający sos jogurtowy ze świeżym ogórkiem i ziołami. Jest to drobno starty ogórek, zmieszany z pysznym gęstym jogurtem, czosnkiem, miętą, koperkiem i solą. Tzatziki to odświeżająca propozycja, która stanowi wspaniały dodatek do mięsa z grilla, sałatek lub chleba.
Patlican Jogurt
Patlican (Bakłażan) jogurt to tureckie danie z pasty z bakłażana z jogurtem i czosnkiem. Głównym składnikiem jest pieczony bakłażan, który po obraniu i rozdrobnieniu łączy się z jogurtem, czosnkiem, solą i oliwą. Mezze Patlıcan jogurt ma gładką i kremową konsystencję oraz idealne połączenie słodkich, kwaśnych oraz przypieczonych smaków.
Ezme
Jest to pikantna i kwaskowa sałatka z drobno pokrojonej papryki, pomidorów, cebuli, czosnku, pietruszki i mięty. Doprawia się ją gęstą pastą pomidorową, sokiem z cytryny, oliwą, solą i płatkami czerwonego pieprzu. Ezme to doskonały dodatek do mięsa grillowanego lub chleba.
Sarma
To liście winogron, wypełnione mieszanką ryżu, cebuli, orzechów pinii, rodzynek, ziół i przypraw. Gotuje się je w wodzie lub bulionie, aż zmiękną, a następnie podaje na zimno lub na ciepło z sosem jogurtowym. Mezze Sarma to tradycyjne danie, które można znaleźć w wielu kuchniach na Bliskim Wschodzie i Bałkanach.
Pancar Salatasi
Ta prosta i orzeźwiająca sałatka jest przygotowywana z gotowanych lub pieczonych buraków, czosnku, jogurtu i koperku. Doprawia się ją solą, pieprzem i oliwą, a następnie ozdabia orzechami włoskimi. Pancar salatasi to zdrowe i kolorowe danie, które może rozświetlić każdy posiłek z mezze.
Cig Köfte
To wegańskie kotlety z drobno mielonej kaszy bulgur, gęstej pasty pomidorowej, cebuli, czosnku, pietruszki i przypraw. Wyrabia się je ręcznie, aż stają się gładkie i twarde, a następnie kształtuje się w małe kulki lub owale. Cig kofte podaje się gotowane lub na surowo, w towarzystwie liści sałaty, kawałków cytryny i syropu z granatu.
Mezze to nie tylko jedzenie, ale także sposób na udane towarzyskie spotkania. To zabawa i interaktywne doświadczenie, które pozwala spróbować różnych smaków i tekstur oraz dzielić się nimi z bliskimi. Możesz zamawiać tyle dań mezze, ile zechcesz, i łączyć je według własnych preferencji.
Zapraszamy do Nar Restaurant na najlepsze mezze w Warszawie! Można zrobić rezerwację telefoniczną lub po prostu przyjść i cieszyć się przytulną atmosferą oraz przyjazną obsługą. Restauracja jest otwarta od 12:00 do 00:00 od poniedziałku do czwartku oraz od 11:00 do 02:00 w piątki, soboty i niedziele.