Przejdź do treści Przejdź do stopki

Sałatka Tabbouleh, orzeźwiająca odmiana sałatki warzywnej z kuchni libańskiej

M

Mianem Tabbouleh określa się orzeźwiającą, warzywną sałatkę, która pochodzi z Libanu. Dopiero wraz z upływem czasu stała się ona rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie, a także w Europie. Jaka jest historia tej potrawy? Jak ją przyrządzić?


Tabbouleh od podszewki, czyli historia niezwykłej, bliskowschodniej sałatki

Początki Tabbouleh sięgają czasów starożytnych, kiedy to słowem “taabil” zaczęto określać połączenie mocno przyprawionej kaszy oraz warzyw. Wraz z upływem czasu skład sałatki zaczął ewoluować. Jej ostateczna, znana dziś forma jest owocem wielu dodatków, wprowadzonych przez każde z pokoleń. Okazuje się, że obecnie Tabbouleh zawiera znacznie mniej ziaren. Za to w jego obecnym składzie znajduje się dużo więcej warzyw i przypraw. To dzięki nim sałatka jest bardziej aromatyczna i orzeźwiająca. Taką właśnie formę potrawy przejęła kuchnia turecka, dzięki której Tabbouleh jest znana również w Polsce.

 

Cechy sałatki Tabbouleh — składniki i smak

Z czego składa się sałatka Tabbouleh? Jej podstawowy skład opiera się na:
• kaszy bulgur,
• warzywach, takich jak cebula oraz pomidory,
• oliwie (najlepiej, jeśli jest to oliwa z oliwek),
• przypraw w postaci pietruszki, kolendry oraz szczypiorku.
Co ciekawe, kucharze przyrządzający Tabbouleh bardzo często wprowadzają do sałatki preferowane przez siebie dodatki smakowe w postaci kompozycji ziół i wielu innych bliskowschodnich przypraw. Dzięki temu odwiedzając różne restauracje tureckie, możesz mieć pewność, że za każdym razem smak Tabbouleh będzie nieco inny.

 

Wariacje na temat przygotowania sałatki Tabbouleh

Sednem Tabbouleh jest oczywiście kasza bulgur. Każdy, kto interesuje się kuchnią turecką, wie, że jest to zmielona pszenica o charakterystycznym, orzechowym smaku. Czasem jednak kucharze zastępują ją… kuskusem, czyli jeszcze drobniej zmielonym ziarnem. Dzięki temu sałatka zyskuje ciekawszy i bardziej zróżnicowany smak. Przyrządzone w ten sposób danie sprawdzi się w roli farszu, a także jako dodatku do pieczywa.

Niektórzy kucharze pozostają przy tradycyjnym bulgurze i jednocześnie chętnie stawiają na granat. Owoc ten ma delikatny, słodko-kwaśny smak, który jeszcze bardziej wzbogaca egzotyczny aromat dania. Popularną modyfikacją Tabbouleh jest podanie jej z bobem. Dzięki temu sałatka staje się bardziej pożywna i może być wykorzystana jako pełnoprawny posiłek.

 

Gdzie spróbować sałatki Tabbouleh?

Przygotowanie Tabbouleh nie jest zbyt trudne, dlatego można pokusić się o sporządzenie sałatki w domu. Osoby z kulinarnym zacięciem powinny się zaopatrzyć w następujące składniki:
• 2 pomidory,
• 1 czerwona cebula,
• 80 g kaszy bulgur,
• garść kolendry,
• 100 ml oliwy z oliwek,
• pęczek natki pietruszki,
• pół szklanki listków świeżej mięty,
• 40 ml soku z cytryny.
Oprócz nich warto też przygotować kilka prostych akcesoriów, które będą niezbędne do przyrządzenia sałatki. Mowa tu o średniej wielkości garnku, desce do krojenia, misce, a także o ostrym nożu (najlepiej, jeśli będzie to akcesorium do ziół). Zanim przystąpimy do przygotowania dania, warto podkreślić, że można je spożywać samodzielnie lub z dodatkiem grillowanych mięs i faszerowanych warzyw.

 

Jak przygotować sałatkę Tabbouleh?

Przygotowywanie sałatki rozpoczynamy od starannego opłukania ziół. Następnie należy je starannie osuszyć. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pomidorów, które trzeba umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Miąższ pomidora należy pokroić w drobną kostkę (im mniejsze cząstki, tym lepiej) i wrzucić do miski. Do pokrojonego pomidora dodajemy osuszone i posiekane zioła. Do uzyskanej w ten sposób mieszaniny dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz — dla poprawy smaku — sok z cytryny wraz z oliwą. Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać, a na koniec dodać wystudzoną kaszę bulgur. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać się do tureckiej restauracji, w której czekać na nas będzie profesjonalnie przygotowany Tabbouleh.

Jak widać, Tabbouleh to sałatka, która jest nie tylko smaczna, ale też sprawdzi się w roli prawdziwej, odżywczej “bomby”.

Go to Top