T
Turcy to prawdziwi mistrzowie nazewnictwa swoich kluczowych potraw. O ile w Polsce kebab jest z reguły określany tylko jednym słowem, to w kraju nad Cieśniną Bosfor wyróżnia się co najmniej kilkadziesiąt nazw, przy czym część z nich jest przypisana do określonego dania. Tak jest w przypadku kebabu Ali Nazik lub — jak mówią niektórzy — Alinazik Kebabı. Czym jest to danie i jak je przygotować?
Ali Nazik — co to jest i skąd pochodzi?
Ali Nazik to klasyczna, turecka potrawa mięsna. Pochodzi z prowincji Gaziantep, która leży w południowo-wschodniej części Turcji. Co ciekawe, jest to posiłek dość rzadko serwowany w typowych, orientalnych kuchniach. W Turcji Ali Nazik uważane jest za typowy, domowy posiłek, który jest połączeniem purée z bakłażana i smacznego mięsa jagnięcego.
Co ciekawe, Ali Nazik można uznać za danie historyczne, gdyż jego początki sięgają XVI wieku. To właśnie wtedy sułtan Yavuz Selim został podjęty w prowincji Gaziantep lokalnym przysmakiem. Jednocześnie trudno szukać w nazwie dania jakichkolwiek powiązań o symbolicznym lub etymologicznym charakterze. Ali Nazik w języku tureckim to po prostu “grzeczny AlI”.
Danie i jego modyfikacje
Klasyczny Nazik podawany jest oczywiście z jagnięciną, gdyż takie zwyczaje panowały w kuchni tureckiej od kilkuset lat. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmienia i to nawet w tak ortodoksyjnej przestrzeni, jak orientalna sztuka kulinarna. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach pojawiło się mnóstwo modyfikacji tego niezwykłego posiłku, w którym pierwsze skrzypce zaczęła grać wołowina, a nawet drób. U nas możecie zjeść to pyszne danie w wariacji z wołowiną.
Zachęcamy do skosztowania Ali Nazik w naszej restauracji. Jej wnętrze ma niesamowity klimat i w połączeniu ze smakiem serwowanych potraw sprawi, że degustacja specjałów tureckiej kuchni będzie prawdziwą przyjemnością. Jeśli jednak chcecie przyrządzić to niezwykłe danie we własnym zakresie, to zapraszamy do zapoznania się z niniejszym przepisem.
Jak przyrządzić Ali Nazik — składniki, wskazówki
Do przygotowania posiłku potrzebne są następujące składniki:
-
Mięso:
-
pół kg wołowiny, którą uprzednio należy pokroić w stosunkowo niewielką kostkę,
-
drobno posiekana cebula,
-
drobno posiekany czosnek (3 ząbki),
-
2 łyżki suszonej chili mielonej,
-
2 starte pomidory,
-
2 łyżki oliwy.
-
Puree z bakłażana
-
4 bakłażany,
-
2 szklanki jogurtu o gęstej konsystencji,
-
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
-
łyżka oliwy.
Jak przygotować Ali Nazik?
Przygotowanie dania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Następnie lekko nacinamy bakłażany (wzdłuż), po czym zawijamy je w folię i pieczemy przez maksimum 40 minut. Ważne, aby warzywa stały się miękkie. Po upieczeniu odstawiamy je, a następnie usuwamy z nich miąższ.
Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie miąższu bakłażana za pomocą widelca lub łyżki. Dzięki temu powstanie puree, do którego dodamy 2 ząbki czosnku, pieprz oraz sol. Na koniec całość przykrywamy i pozostawiamy na boku, aż mięso zostanie przygotowane.
Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa. W tym celu należy w dużym rondlu rozgrzać oliwę i dodać cebulę, a następnie zeszklić ją. Następnie do garnka dodajemy mięso, pamiętając o tym, aby obsmażyć je z każdej strony. Całość solimy oraz łączymy z czosnkiem, pomidorami i chili.
Garnek przykrywamy, a następnie dusimy w nim mięso tak, aby stało się miękkie. W przypadku wołowiny czas potrzebny do tego będzie nieco dłuższy. Dlatego ważne jest, aby została ona wcześniej drobno pokrojona.
Kolejnym krokiem będzie rozgrzanie odstawionego purée z bakłażana. W tym celu należy umieścić na patelni łyżkę oliwy, po czym nakładamy puree. Gdy będzie ono gorące, należy je zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
Przygotowany posiłek nakładamy w następujący sposób: najpierw podajemy na talerz purée, a na jego wierzch mięso podawane wraz z sosem. Na koniec wszystko obsypujemy pietruszką. Danie warto podawać z rozgrzaną pitą oraz warzywami, w tym papryką, cebulą i pomidorami,
Jak widać, Ali Nazik może i jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ale z pewnością warto jej spróbować. Zapraszamy do degustacji.