Przejdź do treści Przejdź do stopki

Dana Antrikot – Wołowy antrykot po turecku

W

W kuchni tureckiej mięso wołowe cieszy się ogromną popularnością. Zresztą jako klienci naszej restauracji tureckiej w Warszawie wiedzą o tym Państwo najlepiej. Dziś chcielibyśmy Wam przedstawić jedyny w swoim rodzaju antrykot wołowy w postaci — a jakże — tureckiego szaszłyka i z dodatkiem bliskowschodnich przypraw. Mamy nadzieję, że jesteście gotowi na tę wyjątkową, orientalną podróż.

 

O antrykocie słów kilka…

Zanim zaproponujemy Wam jedyny w swoim rodzaju Dana Antrikot, to — słowem wstępu — opowiemy nieco o tym szlachetnym mięsie. Antrykot wołowy jest częścią tzw. centry, czyli części zwierzęcia, w skład której wchodzi również polędwica oraz rostbef.

Pod względem smaku antrykot jest jednym z najlepszych mięs. To prawdziwy przysmak dla koneserów wołowiny, który wyróżnia się przede wszystkim:

  • delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencją,

  • niewielkiej zawartości tłuszczu, będącego zarazem nośnikiem smaku,

  • niepowtarzalną soczystością mięsa.

To wszystko sprawia, że Dana Antrikot, a więc “główny bohater” niniejszego wpisu, jest tak wyjątkowym daniem. Dlatego serdecznie zapraszamy do jego degustacji.

 

Dana Antrikot — przysmak nie tylko w Turcji

Szaszłyk Dana Antrikot to przysmak, który ma co prawda tureckie korzenie, ale dużą popularnością cieszy się w całej Europie. Jest to kombinacja soczystego mięsa wołowego z dużą ilością bliskowschodnich warzyw oraz przypraw. W jego spolszczonej wersji podaje się go z pieczarkami, które są charakterystycznym elementem kuchni polskiej.

Gdzie można zjeść przepyszny Dana Antrikot? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna — u nas, czyli w Resturacji Nar. To właśnie tutaj podajemy je w klasycznej, bliskowschodniej wersji, która jednocześnie wyróżnia się niepowtarzalnym, wręcz unikatowym smakiem. Jeśli zatem cenicie sobie wyjątkowy, orientalny smak w połączeniu z niepowtarzalnym aromatem, to serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego niezwykłego dania. U nas znajdą Państwo nie tylko pyszne smakołyki kuchni tureckiej, ale też wyjątkowy, orientalny klimat, który objawia się w przepięknym wystroju i wielu innych atrakcjach, tak charakterystycznych dla Turcji i jej kultury.

 

Jak przygotować Dana Antrikot w zaciszu własnego domu?

Jeśli chcecie koniecznie przyrządzić Dana Antrikot we własnym domu, to poniżej przedstawiamy Wam prosty przepis na to niezwykłe danie. Do przygotowania Dany będą nam potrzebne:

  1. Składniki na szaszłyk:

  • dwie sztuki steków z antrykotu,

  • sos sojowy (1/3 dużej szklanki),

  • oliwa z oliwek (1/3 dużej szklanki),

  • jedna łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,

  • dwie łyżki cukru trzcinowego,

  • 3 ząbki czosnku,

  • łyżka soli,

  • połowa łyżeczki pieprzu.

  1. Składniki na dodatki:

  • osiem sztuk pieczarek,

  • sos czosnkowy (wystarczy jedno małe opakowanie),

  • jedna sztuka czerwonej cebuli,

  • jedna zielona papryka.

 

Jak przygotować Dana Antrikot?

Najpierw zaczynamy od podzielenia mięsa z antrykotu na mniejsze kawałki. Gdy już je przygotujemy, mieszamy mięso z sosem sojowym, oliwą z oliwek, cukrem trzcinowym, pieprzem, solą, a także czosnkiem. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie połączyć, a następnie włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Dzięki temu mięso uzyska wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i zaczynamy przygotowanie szaszłyków. W tym celu zaopatrujemy się wcześniej w odpowiednie patyczki, na które nabijamy mięso, czerwoną cebulę, paprykę zieloną i pieczarki. Składniki nakładamy naprzemiennie, tak aby uzyskać odpowiednią kombinację.

Gdy mamy już wszystko przygotowane, rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Szaszłyki wkładamy do środka i pieczemy przez około 10 – 15 minut, aż uzyskają odpowiednią konsystencję, wygląd i smak. Opcjonalnie danie możemy przygotować na grillu lub ognisku, nadając mu oryginalny, lekko wędzony aromat.

Reasumując, Dana Antrikot składa się z niewielkich fragmentów mięsa, w związku z czym jego przygotowanie w piekarniki trwa stosunkowo krótko. Danie sprawdzi się jako wyśmienita przekąska oraz w roli zaskakującego pomysłu na grilla ze znajomymi. Zapraszamy do stołu i smacznego.

 

Go to Top