W
W kuchni tureckiej mięso wołowe cieszy się ogromną popularnością. Zresztą jako klienci naszej restauracji tureckiej w Warszawie wiedzą o tym Państwo najlepiej. Dziś chcielibyśmy Wam przedstawić jedyny w swoim rodzaju antrykot wołowy w postaci — a jakże — tureckiego szaszłyka i z dodatkiem bliskowschodnich przypraw. Mamy nadzieję, że jesteście gotowi na tę wyjątkową, orientalną podróż.
O antrykocie słów kilka…
Zanim zaproponujemy Wam jedyny w swoim rodzaju Dana Antrikot, to — słowem wstępu — opowiemy nieco o tym szlachetnym mięsie. Antrykot wołowy jest częścią tzw. centry, czyli części zwierzęcia, w skład której wchodzi również polędwica oraz rostbef.
Pod względem smaku antrykot jest jednym z najlepszych mięs. To prawdziwy przysmak dla koneserów wołowiny, który wyróżnia się przede wszystkim:
-
delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencją,
-
niewielkiej zawartości tłuszczu, będącego zarazem nośnikiem smaku,
-
niepowtarzalną soczystością mięsa.
To wszystko sprawia, że Dana Antrikot, a więc “główny bohater” niniejszego wpisu, jest tak wyjątkowym daniem. Dlatego serdecznie zapraszamy do jego degustacji.
Dana Antrikot — przysmak nie tylko w Turcji
Szaszłyk Dana Antrikot to przysmak, który ma co prawda tureckie korzenie, ale dużą popularnością cieszy się w całej Europie. Jest to kombinacja soczystego mięsa wołowego z dużą ilością bliskowschodnich warzyw oraz przypraw. W jego spolszczonej wersji podaje się go z pieczarkami, które są charakterystycznym elementem kuchni polskiej.
Gdzie można zjeść przepyszny Dana Antrikot? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna — u nas, czyli w Resturacji Nar. To właśnie tutaj podajemy je w klasycznej, bliskowschodniej wersji, która jednocześnie wyróżnia się niepowtarzalnym, wręcz unikatowym smakiem. Jeśli zatem cenicie sobie wyjątkowy, orientalny smak w połączeniu z niepowtarzalnym aromatem, to serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego niezwykłego dania. U nas znajdą Państwo nie tylko pyszne smakołyki kuchni tureckiej, ale też wyjątkowy, orientalny klimat, który objawia się w przepięknym wystroju i wielu innych atrakcjach, tak charakterystycznych dla Turcji i jej kultury.
Jak przygotować Dana Antrikot w zaciszu własnego domu?
Jeśli chcecie koniecznie przyrządzić Dana Antrikot we własnym domu, to poniżej przedstawiamy Wam prosty przepis na to niezwykłe danie. Do przygotowania Dany będą nam potrzebne:
-
Składniki na szaszłyk:
-
dwie sztuki steków z antrykotu,
-
sos sojowy (1/3 dużej szklanki),
-
oliwa z oliwek (1/3 dużej szklanki),
-
jedna łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
-
dwie łyżki cukru trzcinowego,
-
3 ząbki czosnku,
-
łyżka soli,
-
połowa łyżeczki pieprzu.
-
Składniki na dodatki:
-
osiem sztuk pieczarek,
-
sos czosnkowy (wystarczy jedno małe opakowanie),
-
jedna sztuka czerwonej cebuli,
-
jedna zielona papryka.
Jak przygotować Dana Antrikot?
Najpierw zaczynamy od podzielenia mięsa z antrykotu na mniejsze kawałki. Gdy już je przygotujemy, mieszamy mięso z sosem sojowym, oliwą z oliwek, cukrem trzcinowym, pieprzem, solą, a także czosnkiem. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie połączyć, a następnie włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Dzięki temu mięso uzyska wyjątkowy i niepowtarzalny smak.
Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i zaczynamy przygotowanie szaszłyków. W tym celu zaopatrujemy się wcześniej w odpowiednie patyczki, na które nabijamy mięso, czerwoną cebulę, paprykę zieloną i pieczarki. Składniki nakładamy naprzemiennie, tak aby uzyskać odpowiednią kombinację.
Gdy mamy już wszystko przygotowane, rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Szaszłyki wkładamy do środka i pieczemy przez około 10 – 15 minut, aż uzyskają odpowiednią konsystencję, wygląd i smak. Opcjonalnie danie możemy przygotować na grillu lub ognisku, nadając mu oryginalny, lekko wędzony aromat.
Reasumując, Dana Antrikot składa się z niewielkich fragmentów mięsa, w związku z czym jego przygotowanie w piekarniki trwa stosunkowo krótko. Danie sprawdzi się jako wyśmienita przekąska oraz w roli zaskakującego pomysłu na grilla ze znajomymi. Zapraszamy do stołu i smacznego.