Przejdź do treści Przejdź do stopki

Urfa Kebab, harmonia smaku z południowo-wschodniej Turcji

M

Mamy czasem wrażenie, że większość naszych Gości uważa serwowane przez nas odmiany kebabów za pikantne i wyraziste w smaku. Cóż, taka jest właśnie kuchnia turecka, w której dominują orientalne przyprawy i naturalne składniki. Na szczęście w naszym menu mamy również łagodniejsze odmiany kebaba. Jednym z nich jest słynna Urfa, któremu chcemy poświęcić niniejszy artykuł.

Urfa Kebab – brzmi smacznie i tajemniczo

Nie oszukujmy się, większość osób – i to całkiem słusznie – uważa, że Adana to najsłynniejszy przedstawiciel tej niezwykłej, kulinarnej “rodziny”, jaką stanowią różne odmiany kebaba. W rzeczywistości jest ich co najmniej kilkanaście. W niniejszym wpisie chcemy skupić Waszą uwagę na Urfie, czyli łagodniejszej i bardziej stonowanej pod względem smaku odmianie tego dania. Czym w ogóle jest kebab Urfa? W zasadzie przypomina on Adanę (sposób przyrządzania jest dość podobny), przy czym jego smak nie jest tak pikantny. Na pierwszy rzut oka trudno sobie to wyobrazić, gdyż to właśnie w skład Urfy wchodzą m.in. takie przyprawy jak czarny pieprz lub chili. Jednak w rzeczywistości smak tego dania nie jest już tak intensywny i wyrazisty, co – nawiasem mówiąc – nie oznacza, że jest on mniej smaczny od swego popularnego “kuzyna”.

Skąd wzięła się nazwa Urfa?

Nazwa kebabu Urfa w pewnym stopniu symbolizuje to, w jaki sposób Turcy podchodzą do kwestii nazewnictwa, ale też sposobu przygotowania swoich potraw. Podobnie jak w przypadku innych dań tego typu, nazwa kebabu Urfa wzięła się od regionu (miasta), z którego on pochodzi. Ciekawostką jest również to, do przyprawienia posiłku wykorzystuje się pieprz czarny, który pozyskuje się właśnie stamtąd. Dziś trudno znaleźć Urfę na mapie. Dawniej nazywano ją Edessą, Urhoy, a także Aurelią Antonią lub Opellią. W 1983 roku jej nazwę zmieniono z Urfa na Şanlıurfa, czyli Sławna Urfa. Niemniej jest to jeden z najbardziej malowniczych regionów południowo-wschodniej Turcji.

Jak przygotować kebab Urfa?

Zanim przejdziemy do przepisu, chcemy zachęcić Was do spróbowania tego dania w naszej restauracji. Dlaczego? Ponieważ tylko u nas odnajdziecie klasyczny klimat towarzyszący orientalnym restauracjom. Nie musicie odwiedzać południowo-wschodniej Turcji, aby zjeść idealne danie. Dzięki nam możecie wybrać się w kulinarną podróż, w której – dzięki odpowiednim składnikom i przyprawom – zasmakujecie w klasycznych daniach kuchni Bliskiego Wschodu. A jeśli mimo to chcecie przyrządzić Urfę we własnym domu, to poniżej przygotowaliśmy dla Was przepis. Składniki niezbędne do przygotowania posiłku Kebab Urfa • 1 cebula, • 1 ząbek czosnku, • 1 łyżeczka soli, • 1 łyżeczka pasty z chili, • 1 łyżeczka papryki, • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (Urfa), • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej, • 1 koncentrat pomidorowy, • 600 g mielonej wołowiny.

Jak przygotować Kebab Urfę?

Przygotowanie potrawy zaczynamy od starcia czosnku i cebuli. Następnie przekładamy wołowinę do głębokiej miski, po czym dodajemy do niego cebulę i czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagniatamy, aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.

Mieszaninę dzielimy na równe części, a następnie nakładamy na szpikulce od szaszłyków. Zanim jednak to nastąpi, pamiętajmy o wcześniejszym schłodzeniu mięsa (minimum 15 minut w lodówce). Dzięki temu łatwiej będzie uformować z nich danie.

Kolejnym krokiem jest ułożenie szaszłyków na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ważne, aby pomiędzy nimi znajdowały się odstępy, w których można umieścić plasterki różnych warzyw (np. pomidora, cebuli, papryki itd.).

Kebab Urfa należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez maksimum 20 minut. Należy też pamiętać o tym, aby w połowie tego czasu obrócić je w celu równomiernego przypieczenia.

Po przygotowaniu danie można od razu podawać na gorąco.

Na koniec jeszcze kilka ważnych wskazówek. Po pierwsze, dobrze wymieszane mięso łatwiej pozostanie na szpikulcu. Po drugie, mieszaninę mięsa, cebuli i innych dodatków należy schłodzić możliwie długo (optymalny czas to 30 minut), dzięki czemu uzyskamy bardziej wyrazisty smak. I jak? Jesteście gotowi na kulinarną podróż życia?

Go to Top