L
Lahmacun to jedno z podstawowych, tureckich dań. Kochają je wszyscy i to nie tylko mieszkańcy Bliskiego Wschodu. W poniższym wpisie spróbujemy przybliżyć Wam tą wyjątkową, orientalną potrawę i zachęcić Was do jej spróbowania.
Lahmacun — podstawowe danie uliczne
Jeśli jesteście z wizytą w Turcji i widzicie — podawane na mieście — charakterystyczne, cienkie placki z farszem, to jest to właśnie Lahmacun. Tak, skojarzenia z pizzą są tu jak najbardziej uprawnione, przy czym warto podkreślić, że między daniami kuchni tureckiej a włoskiej jest jedna zauważalna różnica. Lahmacun nie posiada w swoim składzie przetopionego sera. Zamiast niego placek jest pokryty farszem mięsnym z wołowiny, jagnięciny lub baraniny. Oczywiście w skład potrawy wchodzą również różnego rodzaju warzywa i przyprawy, tak charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej. Mowa tu przede wszystkim o pomidorach, ale też kolendrze, pietruszce i soku z cytryny. Wszystko po to, aby uzyskać oryginalny, dość egzotyczny smak.
Zaletą Lahmacun jest to, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej czasochłonnym zajęciem jest przyrządzenie samego placka, ale zwykle powstaje on wcześniej i jest przechowywany w ciepłym miejscu.
Czy Lahmacun można samodzielnie przygotować w domu?
Nic nie smakuje tak dobrze, jak danie przyrządzone przez profesjonalistę kuchni tureckiej. Niemniej również i “zwykły Kowalski” może pokusić się o samodzielne przygotowanie takiego dania. Co więcej, nie trzeba do tego specjalistycznego sprzętu. Do przyrządzenia Lahmacun nie jest potrzebny profesjonalny piec (ani kamień) do pizzy. Wręcz przeciwnie — wystarczy, że mamy zwykły, domowy piekarnik.
Jak zrobić Lahmacun samodzielnie?
Do przygotowania ciasta Lahmacun potrzebujemy:
• suche drożdże – 5 gramów,
• cukier – 0,5 łyżeczki,
• letnia woda (ok. 40°C) – 0.5 szklanki,
• mąka uniwersalna – 3 szklanki,
• olej roślinny – 3 łyżeczki,
• sól – 1 łyżeczka.
Do przygotowania farszu będą nam potrzebne:
• jagnięcina lub wołowina zmielona (najlepiej oba gatunki mięsa) – 1 kilogram,
• jedno opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese,
• cynamon – 1 łyżeczka,
• średnia cebula – 1 sztuka,
• średnia czerwona papryka – 1 sztuka,
• zielone chilli – 0,5 sztuki,
• natka pietruszki – 1 pęczek,
• dojrzałe pomidory średniej wielkości – 6 sztuk,
• przecier pomidorowy – 2 łyżki,
• pasta z papryki – 1 łyżka,
• mąka pszenna – 2 łyżki,
• mięta – 1 pęczek,
• ząbek czosnku – 4 sztuki,
• papryka słodka – 1 łyżeczka,
• mielona kolendra – 1 łyżeczka,
• sól – 1.5 łyżeczki,
• oliwa z oliwek – 4 łyżki,
• limonka – 2 sztuki,
• kmin rzymski mielony – 1 łyżka.
Sposób przygotowania
W wodzie należy rozpuścić cukier i drożdże. Następnie szklankę trzeba przykryć i odstawić, aby uzyskać zaczyn. Mąkę (po przesianiu) należy przesiać na stolnicę, a następnie zmieszać z solą, olejem i ciepłym zaczynem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto należy zagniatać przez 10 minut, dodając w razie potrzeby mąkę lub wodę. Po ugnieceniu trzeba je umieścić na misce pokrytej olejem. Ważne, aby olej równomiernie pokrył je cienką warstwą. Miskę należy koniecznie przykryć ręcznikiem i umieścić w ciepłym miejscu na min. 2 godziny.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. W tym celu należy poszatkować pietruszkę, miętę, chilli, czosnek i cebulę, po czym z uzyskanej mieszaniny należy odcisnąć nadmiar soku.
Następnie przystępujemy do wykonania nacięcia w pomidorach, które od razu umieszczamy (na chwilę) w gotującej się wodzie. Z warzyw usuwamy skórę i pestki, pamiętając o dokładnym pokrojeniu miąższu. Paprykę też koniecznie trzeba obrać i pokroić w drobną kostkę.
Kolejnym krokiem jest połączenie mięsa, przyprawy do spaghetti i zmiksowanych przypraw oraz przecieru pomidorowego i pasty z papryki wraz z papryką i pomidorem. Potem dodajemy kmin, cynamon, sól i słodką paprykę.
Gdy ciasto wyrośnie, należy je podzielić na kilka części, a następnie każdą z nich rozwałkować. Na wszystkich kęsach umieszczamy cienką warstwę farszu. Placek należy posmarować oliwą i włożyć do piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 7 minut.
Reasumując, Lahmacun to smaczna i energetyczna przekąska, której warto spróbować zarówno w tureckiej restauracji, jak i w zaciszu własnego domu.