S
Spróbowanie oryginalnej Adany to obowiązkowy punkt każdego wyjazdu do Turcji. To właśnie w tej tureckiej prowincji narodziła się kulinarna legenda, która trwa do dziś. Od razu zaznaczamy, że niniejszy wpis poświęcimy odmianie tego soczystego dania, a konkretnie Yogurtlu Adana Kebabı. Jak łatwo się domyślić, jest to kebab Adana podany z charakterystycznym dla orientalnej kuchni jogurtem. Zapraszamy do degustacji.
Adana Kebab — poznaj jego wyjątkowy smak!
Większość kebabów, z jakimi — drodzy Państwo — mieliście do czynienia, to tzw. donery, które słusznie kojarzą się z dużymi, pionowo usytuowanymi kawałkami mięsa, które obraca się wokół własnej osi. Adana jest zupełnie inna. To starannie przygotowane danie, które zawiera odpowiednio wyselekcjonowane składniki. Dobrą Adanę możecie zresztą zjeść u nas lub przygotować samemu.
Z czego powstaje Adana?
Podstawę kebabu Adana stanowi mielona jagnięcina. Na marginesie warto dodać, że mięso to pochodzi z baranów, które na ogół nie mają roku. Dzięki temu jest ono delikatne i rozpływające się w ustach. Warto również zaznaczyć, że jest ono dodatkowo wymieszane z tłuszczem z ogona. Połączenie tych składników sprawia, że Adana jest niezwykle sycąca i smaczna.
Jak powstaje kebab Adana?
Istotą przygotowania Adany jest ręczne formowanie ciasta i osadzenie go na szerokim, żelaznym szpikulcu. Całość jest następnie pieczona na grillu, który koniecznie musi być opalany naturalnym węglem drzewnym. Nazwa Adana wzięła się od tureckiego miasta — Adany, które jest piątą co do wielkości metropolią na terenie tego kraju. Adana znajduje się w jego południowej części, a konkretnie blisko granicy z Syrią. Informacja ta z pewnością będzie istotna dla podróżników, którzy chcą na własne oczy (a w zasadzie kubki smakowe) przekonać się, jak smakuje najpopularniejsza odmiana tureckiego kebabu.
Yogurtlu Adana Kebabı — danie dla prawdziwych smakoszy tureckiej kuchni
Truizmem jest stwierdzenie, że Yogurtlu Adana Kebabı to praktycznie to samo, co klasyczna Adana. Różnica polega na tym, że tutaj mamy do czynienia z mięsem podanym w aromatycznym sosie. Na ogół danie to podaje się w płytkim naczyniu, które jest nim zalane. Dlatego całość prezentuje się bardzo estetycznie i co najważniejsze — kusi nozdrza klasycznymi zapachami kuchni tureckiej.
Jak przygotować Yogurtlu Adana Kebabı? Nasza knajpa turecka w Warszawie serwuje to danie już od dłuższego czasu. Jeśli chcecie go skosztować w otoczeniu przepięknych, bliskowschodnich dekoracji i stymulującej, orientalnej muzyki, to koniecznie zajrzyjcie do nas. Możecie też spróbować samodzielnie przygotować ten wyjątkowy, turecki smakołyk. Osoby, które chcą sami zmierzyć się z Adaną podaną w aromatycznym jogurcie, zachęcamy do zapoznania się z niniejszym przepisem.
Składniki na kebab Yogurtlu Adana Kebabı — co będzie niezbędne do jego przygotowania?
Yogurtlu Adana Kebabı to danie kuchni tureckiej, które składa się z dwóch składników: kebaba oraz jugoru. Poniżej udostępniamy Wam listę składników niezbędnych do przygotowania każdego z nich.
Lsta składników na sos jogurtowy
-
2 pudełka jogurtu, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę,
-
oliwa,
-
suszona mięta (nadaje jogurtowi wyjątkowy smak),
-
słodka i ostra papryka (w dowolnych ilościach),
-
płatki czerwonej papryki.
Lista składników na mięso Adana
-
1kg mięsa mielonego,
-
1 duża cebula,
-
1 zielona papryka/zielona papryka,
-
2-3 ząbki czosnku,
-
Trochę mniej niż 1/2 (pół) pęczka pietruszki,
-
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki,
-
2 łyżki pasty ze słodkiej papryki,
-
1/2 (pół) szklanki bułki tartej,
-
1 łyżeczka tymianku,
-
1 łyżeczka soli,
-
1/2 (pół) łyżeczki czarnego pieprzu,
-
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki,
Warto też zaopatrzyć się w 3 opakowania chleba pita, który powinien być pokrojony na kwadraty.
Jak zrobić kebab z klopsikami Adana z przepisem na jogurt?
Przygotowanie samego kebabu nie powinno być trudne. Najpierw zaczynamy mieszać i ugniatać wszystkie składniki wchodzące w skład mięsa. Pamiętajmy, aby było ono czerwone. Następnie kroimy chlebek pita na małe kawałki. Kładziemy je na płaskiej tacy, a następnie smażymy w gorącym piekarniku.
Kebab należy formować w taki sposób, aby z mięsa powstały długie, cienkie kiełbaski. Warto też pamiętać o tym, aby podczas formowania kebabów maczać dłonie w oleju. Dzięki temu nie musimy dodawać do kebaba oliwy z oliwek.
Na koniec mięso smażymy na małym ogniu, pamiętając o tym, aby wcześniej lekko naoliwić patelnię. Opcjonalnie można je grillować, dzięki czemu uzyskamy ciekawszy efekt smakowy. Nie zapominajmy też o kawałkach chleba pitas, które powinny być smażone w gorącym piekarniku (około 160 – 170 stopni Celsjusza).
Następnie przygotowujemy sos (jogurt), wykorzystując wszystkie podane składniki. Mieszamy je ze sobą, aż uzyskamy gęstą ciecz o jednolitej konsystencji.
Jak serwować Yogurtlu Adana Kebabı? Najpierw kładziemy na talerz chlebek i mięso, a następnie całość zalewamy ciepłym jogurtem. Nasza restauracja turecka w Warszawie chętnie przygotuje dla Państwa ten posiłek właśnie w takiej formie.
I jak, czy Waszym zdaniem Yogurtlu Adana Kebabıjest smacznym nawiązaniem do klasycznej Adany?